Uzmanlar bu görüşte ancak kanıtlar yetersiz.
Model, şarkıcı ve tasarımcı Victoria Beckham bir keresinde güzel cildinin ve pürüzsüz saçlarının sırlarından birinin her gece üzerinde uyuduğu ipek yastık kılıfları olduğunu itiraf etmişti. Bir başka model Cindy Crawford da aynı şeyi söylemişti.
Ünlüler bu konuyu gündeme getirdikten sonra, ipek yatak çarşafları inanılmaz derecede popüler hale geldi: düzinelerce İngilizce ve birkaç Rus web sitesi ona mucizevi özellikler atfetmeye başladı. Akne, kırışıklıklar, asi saçlar ve hatta huzursuz uykuyla savaşmaya yardımcı olduğu söyleniyor. Ama bu doğru mu?
İpeğin kırışıklıkları önlemeye yardımcı olduğu doğru mu?
Bu görüş genellikle dermatologlar ve kozmetik uzmanları tarafından dile getirilir. Bu sözlerde mantık var: yüzümüzü yastıkta kıvırdığımızda, cilt buruşur, kıvrımlar bırakır. Bunlar da derin kırışıklıklara dönüşebilir.
Genellikle pamuk üzerinde uyuruz ama ipek daha pürüzsüzdür. Daha az sürtünme olur ve cilt bir akordeon gibi toplanmak yerine kayar. Dolayısıyla daha az kıvrım ve kırışıklık olması gerekir.
Ancak kozmetik uzmanları bunun sadece bir teori olduğunu kabul ediyor. Uyurken belirli kırışıklıklar ediniriz. Ancak ipek yastık kılıflarının bizi bundan kurtarıp kurtarmadığını kimse kontrol etmedi.
İpeğin cildinizi nemli tuttuğu doğru mu?
Genellikle yatak çarşaflarının yapıldığı pamuk, en iyi emicilerden biridir. Oldukça emicidir ve üzerinde uyumak kendinizi sürekli havluyla yıkamak gibidir. Doğal lipid bariyeri kırılır, nem kumaşa emilir ve cilt kuruyup tahriş olur. Bu durum özellikle zaten kuru ve hassas bir cilde sahip olanlar için geçerlidir. İpek ise daha kötü emer ve bu nedenle cildin nemli kalmasına yardımcı olur. Bunlar kozmetologlar tarafından verilen argümanlardır.
Burada da her şey doğru gibi görünüyor: ipek gerçekten de pamuk kadar iyi bir emici değildir. Ancak bu sadece kumaşın bir özelliği ve herkesin atıfta bulunduğu çalışma bu malzemenin cilt üzerindeki etkisine bakmadı.
Dahası, deney için ne tür bir sıvı kullanıldığını bile söylemiyor. Yani ipeğin teri ya da cilt yağını nasıl emdiğine dair güvenilir bir veri yok.